K tradíciam svadobného veselia patria svadobné koláčiky.
 

Tieto potom, oproti ostatnými zákuskom a tortám, väčšinovu pečie maminka nevesty sama. Pri pečení svadobných koláčikov, by nevesta mala kúsok cesta hodiť za seba, aby mala veľa šťastia.

 

A AKO KOLÁČIKY UPIECŤ?

Na cesto je potrebné 500 g hladkej múky, 250 g ztuženého pokrmového tuku, 30 g masla, 2 žĺtky, 80 g droždia, cca 5 lyžíc mlieka, 3 lyžice cukru a štipku soli. Najskôr rozmiechame droždie vo vlažnom mlieku s trochou múky a necháme vykysnúť, potom premiešame ďalšie ingrediencie a zpracujeme vo vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme na tenký plát, z ktorého nakrájame štvorčeky, do ktorých pridáme náplň (napr. tvarohovú: rozmiešame 400 g mäkkého tvarohu, jedno vajce, 80 g cukru, hrozienka a vanilkový cukor), protiľahlé cípy spojíme. Koláčiky potom namáčame v rozohriatom masle, obalíme v drobenke a v stredne vyhriatej rúre upečieme.