Slávnostným klincom hostiny býva svadobná torta.



Jej veľkosť by mala byť v súlade s počtom hostí, aby bol dostatočne veľký, alebo naopak nie príliš veľký (každý hosť by si podľa povery, zo svadobnej torty mal aspoň kúsok vziať). Pri objednávaní torty je dobré sa spoľahnúť na služby agenta, prípadne známych cukrárstiev, alebo si nejaké nechať doporučiť od známych. Typ torty (druhy ovocia, krémy, polevy...) potom samozrejme záležia len a len na chuťových preferenciách snúbencov. V súčastnosti je možné nechať si zhotoviť tvarovo pestré torty – od  najklasickejších srdiečok a poschodových toriet s miniatúrami nevesty a ženích až po rôzne kuriozity.

 

Na samotnej hostine, po hlavnom chode, by podľa tradicií mala nakrojiť tortu nevesta so ženíchovou pomocou, kedy novomanželia vedú nôž spoločnými silami (manžel tak dokazuje manželkinú podporu pre budúci život). Prvý kúsok dá ženích neveste, druhý ona jemu, ďalší ďalej nevesta matke ženícha, svojej matke, otci ženícha a svojmu otcovi. Potom svedkom a ostatným svadobčanom. Ochutnať musí každý, pretože odmietnutie prináša smolu svadobčanom i tomu, kto tento kúsok odmietol.

 

Na stôl pri svadobnej hostine taktiež patria aj ďalšie cukrovinky, ako sú svadobné koláče alebo mini-dezerty. Tieto je možné objednať v rámci celej svadobnej kolekcie v cukrárstve alebo ich niekedy chcú úpiecť maminky či už ženícha alebo nevesty.